Регистрация    Войти
Вхід
Автопортал avtodream.org » Всі новини » Тест-драйв » Тест-драйв військового HUMMER
Всі новини / Тест-драйв

Тест-драйв військового HUMMER

Тест-драйв військового HUMMER
В рамках американської допомоги нашим військовим в Україну поставили кілька сотень бронеавтомобілів HMMWV, більше відомих як Hummer Н1.

Насправді наші військові вже працювали з цією технікою. Адже одна з партій — майже пів сотні машин — надійшла на службу до Збройних Сил України ще 2001 року.

Він давно став легендою – як свого часу Willys. І як колись поняття «справжній позашляховик» асоціювалося з Willys, тепер воно пов’язане з військовим автомобілем HMMWV або його «цивільним братом» Hummer’ом (ця назва співзвучна з англійським hammer – молоток). Виявляється, у всіх цих машин – спільне коріння.

У це важко повірити, але капот цього монстра склопластиковий.

Навряд чи знайдеться хтось, хто звинуватить «Хамві» у відсутності військової статі та виправки. Військовий мундир якнайкраще підходить цьому солдатові фортуни. Тому, щоб мати відповідний вигляд та настрій, переодягаємось у «камуфляж» і ми.

Широкий і низький кузов, вертикально рівне скло, майже відсутні звиси (мотор розташований у базі за передньою віссю, а величезні 37-дюймові колеса є практично крайніми точками кузова) – по-моєму, елегантність HMMWV в його грубості. Важко повірити, але виявляється капот у цього монстра склопластиковий. На автомобіль, що тестувався, приварили передній бампер від ГАЗ-66. Не сказав би, що такий «тюнінг» сильно зіпсував його зовнішність, але геометричну прохідність погіршив, збільшивши передній звис і зменшивши тим самим кут в’їзду. До цього він становив 72 ° і 47 ° – зі встановленою лебідкою (кут з’їзду HMMWV – 37,5 °).
Завдяки незалежній підвісці, на ділянках зі складним рельєфом кожне колесо знаходить свою точку контакту.

Це був Звір — великий та хижий. Справжній боєць. Під зовнішньою незворушністю іноземного камуфляжу ховалася здатність радіти гарячому вітру, силі та легкості руху. Сп’янілий простором і можливістю щось подолати, він задоволено гарчав мотором і порикував при виїзді з глибокого рову. Він точно був радий, бо більшу частину часу стоїть у гаражі. Його виводять звідти раз на місяць для урочистого виїзду. Його «провітрюють» як парадний мундир. Він – дивина. І люди довкола дивляться на нього, як на хижака у зоопарку, з побоюванням та здивуванням.

Швидкісні заїзди
Сумнівів щодо місця проведення тестових заїздів ні у нас, ні у військових не виникло – лише полігон. Там і швидкісні ділянки є, і непрохідні, вірніше, «непроїзні» знайдуться.

Всупереч очікуванням, посадка в кабіну легка, тільки поріг зависокий. Тож за тривогою екіпаж миттєво займе свої місця. Можна взагалі зробити машину відкритою – кожні двері знімаються менше ніж за дві секунди. Силовий агрегат сильно посунутий назад, за передню вісь, тому навіть за більш ніж двометрової ширини машини кожен із чотирьох пасажирів тулиться у своїй власній тісній нірці біля дверей навколо величезного трансмісійного тунелю. Обстановка в салоні по-військовому спартанська – тільки необхідне, включно з тримачами для автоматичних гвинтівок М-16. (Як це наші умільці ще не переробили їх під АКМ?)

Турель для кулемета обертається і фіксується у безлічі положень, забезпечуючи наведення у горизонтальній та вертикальній площинах.

Розташований практично в салоні дизель у русі докучає сильним шумом. Про всі, навіть дрібні, нерівності й камінчики «Хамві» старанно доповідає всім, хто сидить у ньому. І це у величезних колесах! У сенсі оглядовості назад водієві доводиться орієнтуватися лише по лівому дзеркалу, праве перекривається передньою стійкою кузова. Величезна і грізна на вигляд машина зовсім не потребує звикання і керується буквально одним пальцем. Потужний гідропідсилювач дає змогу легко обертати величезними ногами, навіть коли машина стоїть на місці.

Дуже зручно для серйозного бездоріжжя, де колеса може підклинити камінням чи гілками. Невелике, тонке і жорстке кермо характеризує цілковиту відсутність реактивного зусилля та інформативності. Хоча керується автомобіль добре. На ґрунтовій дорозі при додаванні газу в повороті «Хамві» легко йде в занос, а потім, якщо перебрати з газом, як типовий «повноприводник» переходить у бічне ковзання. І при цьому – жодних кренів. Щоправда, через відсутність зворотного зв’язку на кермовому колесі відловлювати машину вагою понад дві з половиною тонни доводиться «наосліп», не відчуваючи кута повороту коліс. На цьому тлі доволі гостре кермо здається навіть дивним, хоча це зручно. Втім, в армії (і як виявилося, не лише в нашій) багато дивного, загадкового та незрозумілого для цивільних осіб.

«Непрохідні» ділянки
Усі перешкоди навчального полігону HMMWV подолав граючи. Місток, що виник на шляху і який виявився вужчим за колію машини, – немає проблем: поворот керма і, заклавши крутий віраж, «Хамві» не знижуючи швидкості сиганув у розбитий яр. Машину добре підкинуло, і шишка на голові була б забезпечена. Але на щастя, стеля виявилася обшитою шаром м’якого матеріалу, так що тільки пом’ялося армійське кепі. Найгірше довелося пасажирам. Передній ще встиг ухопитися за матер’яне кільце, що виконує роль ручки, а тим, хто сидів позаду, і вчепитися не було за що.

Крутильний момент від двигуна передається через КПП, роздавальну коробку, головні передачі та колісні редуктори, що збільшує тягу на колесах

Короткохідна підвіска дає змогу важкій машині легко відривати колеса від землі. Щоправда, ходова настільки потужна, що безболісно витримує і приземлення, причому із пристойної висоти. Трохи згодом ми примудрилися не знижуючи швидкості подолати штучний рів завглибшки понад три метри з кутом нахилу плит, що служать для з’їзду та виїзду, близько 45 градусів.

І все ж таки складні ділянки краще проходити на 1-й або 2-й передачі. Підлетів до чергової ями, натиснув на перфоровану (щоб нога не ковзала) педаль гальма, скинувши швидкість, перевів важіль у потрібне положення – і ось уже, натужно ревучи дизелем і «задираючи» по черзі колеса, HMMWV впевнено долає перешкоду. Для особливо складних умов машина має блокування міжосьового диференціалу та знижувальний ряд у трансмісії. Здається, нічого неможливого для неї немає. Великий дорожній просвіт (406 мм!) забезпечується застосуванням повністю незалежної підвіски на А-подібних важелях.

На всіх колесах встановлено вентильовані гальмівні диски. Вони винесені до головних передач із внутрішніх сторін півосей, щоб на них менше потрапляв бруд. Рама, паливний бак, глушник, агрегати трансмісії, підвіски, гальмівна та паливна системи “потоплені” в кузов, що робить днище “Хамві” абсолютно рівним. HMMWV може буквально повзти «на череві», видертися на схили під кутом 34° і не перевертатися при крені в 22°. Машина може впевнено йти глибокою «вантажною» колією, штурмувати півметрові поперечні перешкоди (аби вони не були вище бампера), долати броди завглибшки до півтора метра (повітрозабірник розташований над капотом, і його конструкція дає змогу уникати потрапляння води в двигун).
При цьому максимальний крутильний момент в 345 Нм за сьогоднішніми мірками не такий вже й великий. Річ у тім, що він передається через КПП, роздавальну коробку, головні передачі та колісні редуктори. Кожен із цих елементів і збільшує передавальний момент на колеса.

Цій унікальній машині явно мало було всього, що ми пропонували. Їй, бачте, подавай щось таке, де сам чорт ногу зламає. Що ж, спрямовую «Хамві» до поміченого неподалік від смуги перешкод глибокого яру. Потрапивши на діагональне вивішування, HMMWV якийсь час безпорадно крутив двома колесами, але за мить спрацювали міжколісні диференціали Torsen, і важка машина зрушила вперед, пішла передком у яр, високо задерши заднє колесо. Зате тепер, коли три колеса твердо стояли на землі, «Хамві» спокійно вибрався з пастки, ще раз підтвердивши, що не дарма про його прохідність ходять легенди.

В результаті численних випробувань було відібрано два прототипи. Але один із них, запропонований італійською компанією Lamborghini, виробником потужних спорткарів, зазнав фіаско, невдало приземлившись під час стрибка з дюни. Згодом він став розкішним спортивним позашляховиком Lamborghini LM-002. А компанія AM General Co., що представила другий прототип, у березні 1983 року отримала замовлення на виготовлення 55 000 екземплярів HMMWV протягом 5 років на суму 1,2 мільярда доларів США.

Кожні наступні 5 років Збройні сили мали збільшувати кількість придбаних автомобілів вдвічі. Незабаром військові замовили ще 15 000 машин, довівши їх кількість до 70 000, а суму контракту – до 1,6 мільярда доларів. Це був найбільший із колись підписаних Збройними силами багаторічних контрактів. Але слід зауважити, що це було не перше знайомство AM General Co. з Пентагоном.

У армійському варіанті автоматична АКП не має режиму «паркінг».

Блок керування світлом ліворуч від водія, «далекий/ближній» перемикається ногою – схема знайома водіям радянських вантажівок.

У 40-х роках ця компанія тоді ще Willys-Overland створила знаменитий Jeep. У 1953 р. Willys-Overland, змінивши власника, перетворилася на Kaiser-Jeep Co. Пізніше, 1964 р., вона уклала договір на випуск військових вантажівок. У 1970 р. новий власник компанії American Motors Corp. змінив її назву на Jeep Co. і розділив на дві частини, одна з яких через рік отримала юридичну самостійність і своє нинішнє найменування – AM General Co.

Як і очікувалося, в кабіні все просто. Тільки найнеобхідніше. До нього належать і два тримачі для гвинтівок М-16. На спідометрі жовтий колір показує швидкісну зону для руху бездоріжжям, а червоний – асфальтом.

Перша серія HMMWV-998 випускалася із незначними змінами протягом десяти років та розійшлася тиражем понад 100 000 штук. На цей транспортний засіб встановлювався V-подібний 8-циліндровий дизель робочим об’ємом 6,5 л, що розвиває потужність 150 к.с. В основі конструкції машини лежала потужна сталева лонжеронна рама, на яку монтувався алюмінієвий каркас.

До нього спочатку приклеювали, а потім приклепували алюмінієві зовнішні панелі. Величезний запас міцності, закладений у конструкцію, дозволяв встановлювати десятки видів озброєння, кузовів та обладнання. Всюдихід відрізнявся легкістю в керуванні і невибагливістю, при цьому він мав неймовірну прохідність і міг працювати в найекстремальніших умовах – його можна було навіть десантувати з повітря. Вантажопідйомність HMMWV становила від 1,8 до 2,1 т (залежно від модифікації), а маса буксирувального причепа – до 4 т!

Коли в Перській затоці проводилася операція “Буря в пустелі”, мільйони поглядів були прикуті до екранів телевізорів. І весь цей час на них з’являлося зображення цього транспортного засобу. Ось він озброєний ракетною установкою, ось – автоматичною гарматою, ось – кулеметом. Машину десантували з парашутом, вона вивозила поранених із поля бою, виконувала роль пересувного штабу. Кращу рекламу (причому безкоштовну) важко було уявити.

Після такої грандіозного промоції компанія отримала величезну кількість заявок на цей автомобіль. Але продавати військовий HMMWV вона не могла, оскільки машину не було сертифіковано Міністерством транспорту США. Тому 1992 року AM General Co. випустила цивільну версію HMMWV. Автомобіль назвали HUMMER (High-Utility Maximum Mobility Easy Rider), що у вільному перекладі звучить як «високоуніверсальний максимально рухливий їздок». Його відмінність від військової версії полягала в сучасному дорогому (цивільному) забарвленні, додатковій шумоізоляції, оббивці салону, багатшому оснащенні, стандартній комплектації, що передбачала стереосистему.

На замовлення встановлюються шкіряні сидіння, кондиціонер, склопідйомники та багато іншого. Автомобіль отримав потужніший (170 к.с.) дизель, що має крутильний момент в 393 Нм, і 4-швидкісну автоматичну трансмісію з електронним керуванням. Існують версії з турбодизелем V8 того самого об’єму (6,5 л), потужністю 195 к.с. і величезним моментом 583 Нм, а також бензиновим двигуном об’ємом 7,4 л і потужністю 233 к.с.



Роль блокування міжколісних диференціалів у сучасному Hummer виконує автоматика антиблокувальної та протибуксувальної систем. У 1999 році на всюдихід почали встановлювати систему ТТ’4 (Torg Track 4), розроблену спеціально для руху пересіченою місцевістю. Вона підгальмовує колесо, що пробуксує, «віддаючи» його момент тим, які мають надійне зчеплення з грунтом. ТТ’4 і система дистанційного керування тиском, яку можна встановити в шинах опційно, ще більше покращили можливості «Хаммера» на бездоріжжі.

Читайте також: Rivian Automotive припинить випуск автомобілів через низький попит на них
Автомобіль випускається з чотирма типами кузова: дво- та чотиридверний пікап з жорстким дахом, чотиридверний пікап з м’яким верхом та універсал. Існує безліч модифікацій Hummer, серед яких – будівельні, пожежні та багато інших.















08-25-2022, 06:23  
Джерело: autocentre.ua
Переглядів: 2 445   
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Коментарі (1)
Fannie 2 жовтня 2022 15:24
Sports betting. Bonus to the first deposit up to 500 euros. Online Casino. sports betting
Додати коментар
Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Код:           Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введите код: