Регистрация    Войти
Вхід
Автопортал avtodream.org » Всі новини » Автосвіт » Досвідчені водії дали поради молодим драйверам
Всі новини / Автосвіт

Досвідчені водії дали поради молодим драйверам

У перший період після отримання водійського посвідчення, багато недосвідчених водіїв роблять помилки.

У кращих випадках це закінчується штрафом. У гірших – позбавленням прав водія або чимось серйознішим.

Портал "Лайфхакер" опублікував 10 найбільш поширених порушень, які зазвичай роблять новачки.

1. Ігнорування сигналів регулювальника

Напевно, ще зі школи всім відомо, що не можна їхати, якщо регулювальник стоїть спиною до вас. Однак, що стосується решти його команд, то це запам'ятовують далеко не всі. Але все не так складно, як здається на перший погляд. Досить завчити один простий віршик.

Якщо регулювальник стоїть до вас спиною або обличчям, або його жезл направлений вправо або вгору по відношенню до вас, то потрібно залишатися на місці.

Якщо жезл вказує прямо на вас, то треба повертати праворуч. Якщо ліворуч - можете їхати прямо, виконати поворот або розвернутися.

2. Потрібно поступатися дорогою автобусам

Коли від тротуару або з паркування від'їжджає інша машина, поступатися дорогою не потрібно. Її водієві доведеться почекати, поки у потоці утвориться розрив. Але при цьому багато хто забуває, що у випадку з автобусами чи маршрутками, які від'їжджають від зупинки, це правило діє у протилежний бік.

Якщо ж ви рухаєтеся по смузі поряд з автобусом, а він зупиняється в "кишені" або праворуч від узбіччя і включає лівий габаритний вогонь, то його потрібно пропустити. Навіть тоді, коли автобус не один.

3. Пам'ятайте про правила проїзду перехресть рівнозначних доріг

Знаки, які мають менший пріоритет, перестають діяти в тому випадку, якщо на перехресті встановлено світлофор. Те саме стосується і перехресть з регулювальниками.

Якщо ж світлофор і знаки пріоритету відсутні, то дороги, що перетинаються, вважаються рівнозначними у двох випадках:

вони однотипні: обидві з твердим покриттям (асфальт, гравій, бетон) або ґрунтові;
встановлений відповідний знак - чорний хрест у червоному трикутнику.
На перетині рівнозначних доріг діє головне правило – потрібно обов'язково пропускати трамваї та транспортні засоби, які наближаються до вас праворуч.
При цьому пішоходи мають пріоритет на будь-яких трасах і перехрестях.

Що, якщо на перетині рівнозначних доріг зустрілися одразу чотири автомобілі та всім треба їхати вперед? У такому разі виходить "дедлок": кожен має когось пропустити. Але ніхто цього не хоче, що призводить до виникнення пробки.

У правил дорожнього руху ця ситуація не описана, і вважається, що в такому разі водії мають діяти за домовленістю. Тобто хтось один має пропустити, інакше стоятимуть усі.

4. Не робіть об'їзд, якщо дозволено лише обгін або випередження

Насамперед потрібно чітко розуміти, чим відрізняються ці терміни:

Обгін - це завжди виїзд на зустрічну смугу для випередження транспорту, що рухається.
Випередження - це обхід машин, які рухаються в попутному напрямку, коли ви не виїжджаєте на зустрічку.
Об'їзд - подолання нерухомої перешкоди. Це може бути працююча будівельна техніка, ДТП, сторонні предмети (наприклад, каміння або великий вантаж, що випав на дорогу), автомобіль з увімкненою аварійною сигналізацією і знаком аварійної зупинки. А ось автобус чи маршрутка у момент висадки пасажирів до нерухомих перешкод не належать.
Права на об'їзд у вас не буде у таких випадках:

Коли є можливість проїхати праворуч, без виїзду на зустрічну смугу чи узбіччя.
Якщо на дорозі чотири або більше смуг.
Якщо транспорт, який ви бажаєте об'їхати, стоїть перед переїздом.
Крім цього, ви не маєте права виїжджати для цього маневру на трамвайні шляхи зустрічного напрямку.

Якщо ж перешкода – це дорожні роботи, біля яких встановлено знак "об'їзд ліворуч", ви можете перетнути суцільну (включаючи подвійну) і об'їхати їх по зустрічній смузі. Але для цього ви будете зобов'язані пропустити транспортні засоби, які рухаються по ній.

5. Не робіть обгін у невідповідних умовах

Цей маневр є одним із найнебезпечніших. Часто він буває заборонено.

Обгін робити не можна, якщо:

на регульованих та нерегульованих перехрестях, якщо ви рухаєтеся другорядною дорогою;
на пішохідних переходах, залізничних переїздах та за 100 м від них, а також на багатьох інших ділянках з обмеженою видимістю;
автомобіль перед вами здійснює обгін або увімкнув лівий поворот;
автомобіль за вами розпочав обгін;
на дорозі чотири та більше смуг;
вільної частини зустрічної смуги вам не вистачить для обгону і ви створите перешкоди іншим учасникам руху.
Перш ніж випередити, подумайте двічі. Заощаджені хвилини часто не варті цього ризику.



6. Ви виїжджаєте на вафельну розмітку або перехрестя під час затору

Вафельна розмітка призначена для того, щоб показати водіям, де розташована межа перехрестя. Виїжджати на неї або саме перехрестя можна тільки в тому випадку, якщо всі машини завершили рух, а пішоходи перейшли смуги у вашому напрямку. Якщо ж ви вже в'їхали на перехрестя на зелений, ви повинні завершити маневр, будь то проїзд, поворот, перебудова. При цьому вже не важливо, який світильник горить, якщо перед ним на перехресті немає жодних стоп-ліній.

7. "Переобувайтесь" вчасно

Тут мова йде про знос протектора, або пори року. Це може призвести не лише до штрафу, а й до смерті.

Навіть якщо ваша гума відносно нова і відповідає сезону, ви все одно можете нарватися на штраф. Наприклад, якщо на колесах не вистачає гайок, відшарувався протектор або на одній осі встановлені шини різних типів, у тому числі з шипами і без, це теж порушення.

8. Звертайте увагу на тимчасові знаки

Потрібно пам'ятати, що знаки з жовтим фоном є тимчасовими обмеженнями або змінами правил, що зазвичай діють на цій ділянці дороги. Їх можуть встановлювати через дорожні роботи, спортивні заходи. Також замість знака можуть завдати тимчасової помаранчевої розмітки.

Який пріоритет у знаків та розмітки у цьому випадку? Зверху вниз - від найважливіших до найслабших:

Жовтий знак.
Білі знаки.
Помаранчева розмітка.
Біла розмітка.
Дотримуватися цих знаків необхідно. Інакше можна нарватися на штраф. Причому такий самий, як і для звичайних знаків. Також треба пам'ятати, що потрібно керуватися жовтими знаками навіть тоді, коли вони суперечать білим.

Те саме з розміткою: їхати треба помаранчевою, а не білою.

9. Не залишайте місце ДТП до приїзду правоохоронців

Якщо ви паркувалися і подряпали паркан, навряд чи вам спаде на думку турбуватися про його долю. Але це ДТП, тому єдине правильне рішення залишитися на місці і викликати поліцію. Інакше це може зробити власник інфраструктури (огорожі, паркувального стовпчика, стіни тощо).

Якщо ви поїдете із заправки, забувши вийняти з бензобака шланг, це теж буде ДТП. Хороша новина в тому, що пістолети на шлангах стали робити на магнітах. Якщо такий елемент смикнути, він не порветься так безпечніше.

10. Заднім ходом рухатися можна не скрізь

Позбутися прав можна, навіть якщо просто трохи здати назад у недозволеному місці. Хороша новина: ділянок, де таке заборонено, не так уже й багато. Це перехрестя, тунелі, пішохідні переходи та залізничні переїзди, зупинки транспорту, а також мости, шляхопроводи, естакади та зони під ними, місця, де хоча б в одному напрямку видно менше 100 м-коду дороги.

Читайте також: Продажі Toyota по світу різко впали на 20 відсотків

Є й неочевидні норми. Наприклад, якщо ви здасте задом під «цеглу», то ДІБДР може трактувати це як виїзд на дорогу з одностороннім рухом, що загрожує штрафом або навіть позбавленням прав на строк до півроку.
12-2-2021, 10:57  
Джерело: apostrophe.ua
Переглядів: 1 918   
script.charset = 'utf-8'; script.dataset.idn = idn; tag.parentNode.insertBefore(script, tag); })();
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Додати коментар
Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Код:           Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введите код: