Регистрация    Войти
Вхід
Автопортал avtodream.org » Всі новини » Автосвіт » Хто має право вилучати авто на потреби військових та яка процедура
Всі новини / Автосвіт

Хто має право вилучати авто на потреби військових та яка процедура

Хто має право вилучати авто на потреби військових та яка процедура
Відчуження транспортного засобу передбачає повний перехід права власності.

Однак після скасування режиму воєнного стану можна повернути машину, якщо вона збереглася, повідомляє Аmpercar.com.

У разі воєнного стану законом допускається відчуження автомобілів громадян для потреб держави без згоди власників. Проте процес передбачає дотримання певних правил”.

Примусове відчуження транспортного засобу передбачає повний перехід права власності, а не передачу в тимчасове користування.

Таке рішення може ухвалювати військове командування – Збройні сили України та їх підрозділи. При цьому тероборона та поліція не наділені повноваженнями відчужувати майно громадян.

Крім того, таке рішення слід узгодити з місцевою владою. Не потрібна така процедура лише на територіях, де ведуться бойові дії. Власник авто має право ознайомитись із зазначеними документами.



Факт відчуження здійснюється на підставі акта, в якому зазначається така інформація:

назва військового командування та органу, який погодив рішення про примусове відчуження;
відомості про власника автомобіля;
інформація про документ на право власності (за наявності);
опис майна, відомості про реєстраційний номер транспортного засобу, марку, модель, номер шасі, рік випуску і т.д.
Далі акт має підписати власник авто та уповноважені особи військового командування, а також орган місцевої влади. Також додається висновок вартості авто на дату його оцінки. Один екземпляр акту залишається у власника машини. При цьому сам документ можуть становити і без його присутності.

Оцінку відчуженого майна проводять приватні суб’єкти оціночної діяльності, органи державної влади або місцевого самоврядування за погодженням із власником. Водій має право висловити свої зауваження чи пропозиції щодо вартості авто. Висновок про оцінку можна оскаржити у суді.

До того ж громадяни мають право на відшкодування вартості відчуженого майна за рахунок коштів держбюджету. Попереднє повне відшкодування провадиться до підписання акта. Однак поки що такий механізм не працює, тому можна скористатися порядком наступної повної компенсації. Для цього власнику потрібно звернутися із заявою до військового комісаріату після скасування військового стану.

Щодо можливості повернення авто, якщо після скасування режиму воєнного стану автомобіль зберігся, повернення здійснюється у судовому порядку.

Читайте також: У Дубай скутеристи отримуватимуть права водія

Повернення відбувається лише за бажанням власника і не є обов’язком. Власник автомобіля може вибрати один із двох передбачених варіантів. Якщо авто не збереглося, немає можливості вимагати його повернення.
04-9-2022, 13:57  
Джерело: mmr.net.ua
Переглядів: 1 253   
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Додати коментар
Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Код:           Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введите код: