Регистрация    Войти
Вхід
Автопортал avtodream.org » Всі новини » Автосвіт » В Україні оновлено "Положення про робочий час, а також час відпочинку водіїв колісних ТЗ"
Всі новини / Автосвіт

В Україні оновлено "Положення про робочий час, а також час відпочинку водіїв колісних ТЗ"

Наказом Мінінфраструктури від 24.06.2021 № 337 оновлено Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів.

Цей Наказ набирає чинності через 3 місяці з дня його офіційного опублікування.

1. Це Положення не поширюватиметься на перевезення пасажирів чи/та вантажів, які здійснюються закладами охорони здоров'я незалежно від форми власності.

2. Оновлено термінологію, зокрема, змінною перервою вважається сумарна тривалість перерв за робочий день (зміну), протягом яких водій не керує автомобілем та не виконує іншої роботи і який використовується для відпочинку. Робоча зміна - період роботи водія відповідно до графіка змінності (зміна), який може бути як безперервним, так і розділеним на частини.

3. До робочого часу водія включається час простоїв не з вини водія (у тому числі коли водій не зобов'язаний перебувати на робочому місці, але має залишатися на зв'язку, бути готовим відповісти на будь-який виклик, почати чи відновити рух або виконувати іншу роботу).

4. У разі підсумованого обліку робочого часу водія нормальна тривалість робочого дня (зміни) без урахування часу перерви не може перевищувати 10 годин. Тривалість періоду керування не може перевищувати 56 годин на тиждень та 90 годин протягом двох тижнів.

5. Тривалість робочого дня (зміни) може бути збільшена до 12 годин за умови, що час керування протягом дня (зміни) не перевищує 10 годин, але не частіше ніж двічі на тиждень, та 9 годин в інші дні.

6. При підсумованому обліку робочого часу має забезпечуватися наявність не менше ніж одного вихідного дня протягом тижня.

7. Виключено норму щодо зарахування часу охорони ТЗ з вантажем або без нього до робочого часу (п. 2.7 Положення).

8. Для водіїв автобусів, які здійснюють регулярні пасажирські перевезення, за їх згодою може встановлюватись робочий день з розподілом зміни на дві частини за умови, що тривалість цих частин не перевищує 4 години 30 хвилин (було 4 години).

9. Змінний період керування водія, включаючи надурочні роботи, не повинен перевищувати 10 годин не частіше ніж двічі на тиждень та 9 годин в інші дні.

10. Виключено норму щодо восьмигодинного змінного періоду для водіїв ТЗ, що здійснюють перевезення великовагових, та (або) великогабаритних, та (або) небезпечних вантажів (п. 3.2 Положення).

11. Змінний період керування водія (не плановий, а фактичний) може бути збільшено в разі виникнення непередбачуваних обставин (технічна несправність ТЗ, зупинення руху ТЗ в рейсі (на маршруті), несприятливі погодні умови, перешкоди руху, відсутність місць стоянки). Водій має вказати на роздруківці тахографа характер і причину виникнення непередбачуваних обставин не пізніше ніж у момент прибуття до місця стоянки.

12. Перерву для відпочинку та харчування (45 хвилин) потрібно робити після керування протягом 4 годин 30 хвилин. Ця перерва може бути замінена перервою тривалістю не менше ніж 15 хвилин із наступною перервою тривалістю не менше ніж 30 хвилин.

13. Тривалість щоденного (міжзмінного) відпочинку водія протягом будь-якого двадцятичотиригодинного періоду, рахуючи від початку робочого дня (зміни), має бути не менше 11 послідовних годин (було 10 годин).

14. Якщо протягом робочої зміни ТЗ керують два водії, кожний водій повинен мати щоденний відпочинок тривалістю не менше 9 послідовних годин (було 8 годин).

15. Водіям, яким встановлено підсумований облік робочого часу, тривалість щоденного (міжзмінного) відпочинку в окремі періоди може бути зменшено до 9 послідовних годин (було 8) протягом будь-якого двадцятичотиригодинного періоду, але не частіше ніж тричі на тиждень.

16. Водії повинні зберігати записи щодо режиму праці та відпочинку протягом робочої зміни та 28 днів з дня її закінчення.

17. Водій, що керує ТЗ, який не обладнаний тахографом, веде індивідуальну контрольну книжку водія (додаток 3) або повинен мати копію графіка змінності водіїв.

18. У разі тимчасової непрацездатності водія чи перебування його у відпустці, а також якщо водій не здійснював перевезення пасажирів чи/та вантажів, Перевізник може заповнювати бланк підтвердження діяльності (з'явився у додатку 4). Водії зберігають бланк підтвердження діяльності протягом робочої зміни та 28 днів з дня її закінчення. Перевізники зберігають бланк підтвердження діяльності протягом 12 місяців.
09-13-2021, 15:44  
Джерело: goloskarpat.info
Переглядів: 1 715   
script.charset = 'utf-8'; script.dataset.idn = idn; tag.parentNode.insertBefore(script, tag); })();
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Додати коментар
Ваше Имя:
Ваш E-Mail:
Код:           Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введите код: